Cum sa prevenim aparitia cariilor de biberon la copiii mici ?

Cariile dentare in prima copilarie (cariile de biberon)

Intrebari frecvente
Ce este caria de biberon?
Care sunt cauzele aparitiei cariei de biberon?
De ce sunt dintii de lapte importanti?
Cum pot fi prevenite cariile de biberon?

Ce este caria de biberon?
Caria la sugari si copii este numita carie de biberon. Ea poate distruge dintii si de cele mai multe ori apare la dintii frontali superiori, dar poate afecta si alti dinti.

Care sunt cauzele aparitiei cariei de biberon?
Caria apare atunci cand copilului i se dau lichide indulcite care se lasa sa stagneze pe dinti pe perioade lungi de timp. Multe lichide indulcite pot cauza probleme incluzand laptele formule si sucurile de fructe. Bacteriile din cavitatea bucala folosesc aceste zaharuri ca hrana.Apoi ele produc acizi care ataca dintii. De fiecare data cand copilul bea aceste lichide, atacul acid dureaza douazeci de minute sau mai mult. Dupa multe astfel de atacuri dintii se pot caria. Nu numai ceea ce punem in gura copilului este important ci si cat de des si pentru cat timp. A da copilului un biberon cu lichid indulcit de multe ori pe zi nu este o idee buna. A permite copilului sa adoarma cu biberonul in gura poate de asemenea dauna dintilor sai.

De ce sunt dintii de lapte importanti?
Dintii copilului dumneavoastra sunt importanti. Copiii au nevoie de dinti puternici, sanatosi ca sa mestece mancarea, sa vorbeasca si sa aiba un zambet placut. Dintii de lapte mentin spatiul pentru aparitia dintilor permanenti. Daca un dinte de lapte este pierdut prea devreme, dintii de langa tind sa ocupe acest spatiu. Cand vine timpul de eruptie a dintilor permanenti este posibil sa nu mai aiba suficient spatiu. Aceasta poate duce la inghesuiri sau malpozitii dentare.

Cum pot fi prevenite cariile de biberon?
Uneori parintii nu realizeaza ca si dintii copiilor se pot caria la putin timp dupa aparitia in cavitatea bucala. Cand cariile sunt depistate poate fi prea tarziu pentru a salva dintii. Puteti preveni acest lucru prin urmatoarele metode:
- incepeti periajul dintilor copilului cand erupe primul dinte. Curatati si masati gingiile copilului in zonele fara dinti si incepeti sa folositi ata dentara cand toti dintii de lapte au erupt, de regula in jurul varstei de doi-trei ani.
- nu permiteti niciodata copilului sa adoarma cu un biberon care contine lapte, suc de fructe sau lichide indulcite.
- daca ii dati copilului suzeta aceasta trebuie sa fie curate. Nu ii dati niciodata copilului suzeta inmuiata in vreun lichid dulce.
- evitati sa umpleti biberonul copilului cu lichide cum ar fi apa indulcita sau sucuri dulci.
- daca apa din zona in care locuiti nu este fluorizata intrebati medicul cum puteti suplini acest lucru.
- incepeti vizitele la medicul dentist odata cu prima aniversare a copilului. Faceti aceste vizite in mod regulat. Daca vi se pare ca exista probleme dentare la copil contactati medicul dentist cat se poate de repede.